VERSENYSZABÁLYZAT

VESZPRÉM GOLFERS MATCH PLAY 2023

VERSENYSZABÁLYZAT

VIII. Veszprém Golfers Match Play Bajnokság
2023


1. Kategóriák:

Férfiak és nők életkortól függetlenül együtt játszanak – nincsenek kategóriák. Mindenki kötelezően a saját nemének és életkorának megfelelő elütőről játszik.


2. Játékforma

Az R&A szabályi szerinti Match Play játékforma. 


3. Selejtező körök

A selejtező  körök során minden játékos pontokat gyűjt. Ebben a szakaszban szabadon kihívhatja bármely olyan játékost, akinek legalább ugyanannyi pontja és legfeljebb 100 pont előnye van a kihívóval szemben. Minden játék során legfeljebb 40, de legalább 20 pontokat gyűjthetnek, vagy veszíthetnek a játékosok az alábbiak szerint:

30 pont + (a vesztes játékos pontjai a mérkőzés előtt - a nyertes játékos pontjai a mérkőzés előtt) x 10%

Pl. Kihívó játékos pontja a játék előtt: 980, a kihívott játékos pontja 1012.
Amennyiben a kihívó (a tabellán hátrébb lévő) játékos győz, a játék értéke: 30 + (1012-980) x 10% = 33 pont
Amennyiben a kihívott (a tabellán előrébb lévő) játékos győz, a játék értéke 30 + (980-1012) x 10% = 27 pont 

Döntetlen esetén nem jár a győzelemért járó 30 pont, ellenben a pontértékből adódó különbözetek jóváíródnak a játékosok pontjain.

Pl. Kihívó játékos pontja a játék előtt: 980, a kihívott játékos pontja 1012.
Döntetlen esetén a kihívó (a tabellán hátrébb lévő) játékos pontjai (1012-980) x 10% = 3 ponttal nőnek,
a kihívott (a tabellán előrébb lévő) játékos pontjai(980-1012) x 10% = 3 ponttal csökkennek.

A mérkőzést követően a játékosok pontjai a fenti számítás szerinti pontértékkel nőnek, vagy csökkennek, ezzel elfoglalják új helyüket a tabellán.


4. A kihívás szabályai

Bármely játékos kihívhat bárkit, akinek több, vagy ugyanannyi pontja van, mint neki, azzal a kitétellel, hogy nem hívhat ki olyan játékost, akinek több, mint 100-zal több pontja van, mint neki.

Ugyanaz a kihívó az utolsó meccs ellenfelét nem lehet újra kihívni, előbb legalább egy másik meccset le kell játszani. Amennyiben az aktuális meccs után a két játékos helyet cserél a tabellán, úgy a korábbi kihívott kérhet visszavágót és kihívhatja a korábbi kihívót.

Két játékos kihívás nélkül is bármikor dönthet úgy, hogy egymással megmérkőzik, ha nincs érvényben lévő kihívásuk. Ebben az esetben a tabellán aktuálisan hátrébb lévő játékos a kihívó, a másik a kihívott.

Két játékos a selejtező mérkőzések során legfeljebb kétszer, de ugyanazon a pályán csak egyszer mérkőzhet meg egymással.

Egy időben legfelejebb két játékos mérkőzhet meg egymással.

A kihívást a kihívó játékos a verseny honlapján kezdeményezheti. A kihívás tényéről a felek értesítést kapnak e-mailben, valamint megjelenik a verseny honalpján is. Kihívás esetén a kihívott fél köteles a kihívást követő 48 órán belül, a következő 2 héten belül legalább 3 különböző napra eső időpontot megadni a kihívónak, amelyből legalább 1-nek hétvégére vagy ünnepnapra kell esnie. Amennyiben ezek bármelyikét a kihívó elfogadja, az lesz a mérkőzés hivatalos időpontja. Ha a kihívó nem tudja elfogadni egyik időpontot sem, akkor a kihívás törlésre kerül és a felek jogosultak új kihívást kezdeményezni vagy elfogadni (akár újra egymás ellen is, de ez esetben új időpontokat kell megadni). Amennyiben a kihívott nem tud 2 héten belül 3 különböző napra időpontot megadni vagy a felek más módon nem tudnak 2 héten belül mérkőzést egyeztetni, a kihívó nyert. Ha az egyeztetett időpontban bármelyik fél nem jelenik meg az elütőn a mérkőzés kezdete előtt 5 perccel, a másik játékos nyert.

A kihívás során a kihívó megjelölheti az általa preferált (Forest Hills Golf Club 2x9 szakaszos, a Vadrózsa Golf Club 2x9 szakaszos, vagy a Royal Balaton Golf Club 18 szakaszos) golfpályáját, ahol szeretne játszani, amit a kihívott elfogadhat, vagy másik pályát javasolhat. A pályaválasztásról a felek elsődlegesen közös megegyezéssel döntenek. Amennyiben a felek között nem születik konszenzus, a kihívott fél választhat pályát.

Egy játékos egy időpontban csak egy kihívásban lehet érintett. A mérkőzés lejátszásáig sem kihívást nem kezdeményezhet, sem kihívást nem fogadhat el.

A meccset követően az eredményt és a  score-kártyáról készült fotót 24 órán belül fel kell tölteni a verseny honlapján.

A selejtező szakaszban legfeljebb 18 szakasz játszható le, így, ha a mérkőzés nem dőlt el a 18. szakasz lejátszását követően, akkor a mérkőzés eredménye döntetlen és a tabellán a döntetlen szabályai szerint történik változás.


5. A mérkőzések lebonyolítása:

Minden mérkőzést a Forest Hills Golf Club 2x9 szakaszos, a Vadrózsa Golf Club 2x9 szakaszos, vagy a Royal Balaton Golf Club 18 szakaszos golfpályáján kell lejátszani. A pályaválasztásról a felek elsődlegesen közös megegyezéssel döntenek. Amennyiben a felek között nem születik konszenzus, a kihívott fél választhat pályát.  A score-kártyájáról a kihívó köteles gondoskodni úgy, hogy azt letölti a verseny honlapjáról és kinyomtatva elhozza a meccsre. A kihívó köteles minden mérkőzés előtt ellenőrizni a két játékos HCP-jét és szükség esetén a scorekártya kinyomtatását megelőzően javítani a verseny honlapján.

A mérkőzés eredményét kizárólag ezen a score-kártyán lehet vezetni, majd mindkét játékos által aláírva fel kell tölteni a verseny honlapján a mérkőzést követő 24 órán belül. A score-kártya feltöltése és az eredmény rögzítése a verseny honlapján a győztes felelőssége.


6. Rájátszás

A selejtező körök után 10 játékos jut a rájátszás egyenes kieséses szakaszába az alábbiak szerint:

Pontegyenlőség esetén a több meccset játszó játékos kerül előnyösebb pozícióba. Azok a játékosok, akik nem játszottak legalább 3 meccset (3 különböző ellenféllel), nem juthatnak az egyenes kieséses szakaszba, a selejtező kör végén törlődnek a tabelláról.

Az egyenes kieséses szakasz mérkőzései során a játékosok felelőssége, hogy a mérkőzéseket határidőre lejátsszák, és a score-kártyákat leadják és a róla készült fotót feltöltik a csoportba, valamint rögzítik az eredményeket a verseny honlapján a mérkőzést követő 24 órán belül.

A rájátszásban minden mérkőzést a Forest Hills Golf Club 2x9 szakaszos, vagy a Royal Balaton Golf Club 18 szakaszos golfpályáján kell lejátszani.  A pályaválasztásról a felek elsődlegesen közös megegyezéssel döntenek. Amennyiben a felek között nem születik konszenzus, az előrébb rangsorolt játékos választhat pályát.

Az egyenes kieséses szakasz fordulóiból az a játékos jut tovább, aki

Ha a mérkőzés 18 szakaszon nem dől el, akkor a játékosok újra kezdik az 1. szakasztól és egészen addig játszanak a szakaszokon sorrendben haladva, amíg egyikőjük meg nem nyer egy szakaszt.

A két játékos PHCP-je alapján megállapított előnyök a play-off során is érvényesek.


7. Dátumok, határidők:

Selejtező körök: 2023. augusztus 27-ig

Egyenes kieséses szakasz:


8. HCP beszámítás:

Az egymás ellen játszó játékosok playing hendikep különbségének megfelelő számú ütés előny:


9. Golfkocsi és távolságmérő használata engedélyezett, kísérő (caddie) NEM engedélyezett.


10. Nevezés:

Nevezési díj: 5000 Ft (Amennyiben a klub vagy más golf termékeket forgalmazó kereskedő vagy pro a pénzalapot kedvezménnyel beváltja, akkor a pénzalapot vásárlási utalvánnyá konvertáljuk és a díjazásnál úgy osztjuk szét.)

Nevezési díj megfizetése: Átutalással a regisztrációval egyidőben a 11600006-00000001-97308682 bankszámlaszámra. Megjegyzés: VGMP 2023. Ha az utalás nem saját bankszámlaszámról történik, akkor a megjegyzésben Veztéknév+Keresztnév feltűntetésével.

Nevezési határidő: Az első kihívást megelőzően, de legkésőbb 2023. július 31-ig. 

A nevezés a verseny honlapján történik.


11. Díjazás: